Over ons

Met haar collectie van meer dan 24.000 partituren en 13.000 opnames is MATRIX uitgegroeid tot een belangrijk documentatiecentrum over kunstmuziek van na 1950. Muziek uit Vlaanderen vormt de kern van de collectie, maar er wordt evenveel aandacht besteed aan de internationale context.

Onze werking als documentatiecentrum vormt het uitgangspunt voor activiteiten binnen twee andere domeinen: muzikaal erfgoed en muziekeducatie. Vanuit het bewustzijn dat de composities van vandaag morgen bedreigd erfgoed kunnen zijn, voert MATRIX een proactief erfgoedbeleid in samenwerking met de belangrijkste actoren binnen het Vlaamse (muzikaal) erfgoedveld. Binnen die projecten is ruimte voor zowel problematieken omtrent bewaring en inventarisatie als projecten om de collectie voor een breder publiek te ontsluiten. Vroegere projecten omvatten de uitgave vand e zevendelige reeks Contemporary Music in Flanders en de samenstelling van meer dan 150 informatiefiches over hedendaagse componisten uit Vlaanderen. 

Hedendaagse muziek bevindt zich nog vaak in de marge van het muziekleven, ze wordt beschouwd als iets exotisch of (wereld)vreemd, dat kan aantrekken maar ook afstoot. Muziekleerkrachten, scholen, musici, ensembles, concert- en festivalorganisatoren en het brede publiek kunnen bij MATRIX terecht in hun zoektocht naar informatie en educatieve omkadering. We ontwikkelen daarvoor tal van projecten op maat van het concertleven, het deeltijds kunstonderwijs en het dagonderwijs. Als rode draad doorheen elke activiteit geldt dat de (beleving van de) muziek centraal staat én dat de deelnemers steeds zo actief mogelijk betrokken worden. We willen prikkelen, fascineren en zelf laten beleven.

Met onze werking willen we bijdragen aan een actuele en actieve muziekbeleving, door kinderen, jongeren en volwassenen gevoelig(er) te maken voor nieuwe uitdrukkingsvormen en denkwijzen, niet als iets zonderlings uit een ivoren toren, maar als een wezenlijk deel van de cultuur waarin we leven. MATRIX wil bijdragen aan een culturele gevoeligheid die vooroordelen tegenover het 'andere', en terughoudendheid ten opzichte van het onbekende helpt wegnemen.

 

De oprichting van MATRIX Centrum voor Nieuwe Muziek vzw werd mogelijk gemaakt door Cera, een organisatie die sociale en culturele projecten ondersteunt in hun opstartfase. MATRIX geniet de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Leuven, de KU Leuven en Cera.


 

Raad van Bestuur

Mark Delaere
Riet Jaeken
Katlijn Malfliet
Tom Pauwels
Paul Tanghe
Marc Vervenne (voorzitter)

Algemene vergadering

Mark Delaere
Andy Dhondt
Riet Jaeken
Katlijn Malfliet
Daï-Linh Nguyen
Tom Pauwels
Paul Tanghe
Benjamin Van Esser
Gerrit Valckenaers
Koen Van Meel
Marc Vervenne 

Nieuws

De keuze van... Kobe

In 'De keuze van...' zet gitarist van Zwerm en artistiek coördinator van Cohort Kobe Van Cauwenberghe deze maand het Franse radioprogramme 'Le cri du patchwork' in de kijker. 

meer lezen

Nieuwe aanwinsten februari

Er landde weer heel wat moois in onze (digitale) brievenbus... Een selectie van wat deze maand binnenkwam op het documentatiecentrum.

meer lezen

De keuze van... Ann

In 'De keuze van...' plaatst componiste en kersverse MATRIX-medewerkster Ann Eysermans deze maand de lezing 'New Conceptualism in Music' door componist Johannes Kreidler in de kijker.

meer lezen

Fade Out

Een tijdje geleden fleurden we onze leeszaal op met een ingekaderde schets van componist Thomas Smetryns. Zo wordt bij het binnenkomen meteen de juiste 'toon' gezet!  

meer lezen

Nieuwe collega's

In augustus vervoegde de lieftallige Melissa het MATRIX-team als bibliothecaris. Midden januari verwelkomen we opnieuw twee nieuwe collega’s. We stellen hen graag aan u voor. Welkom Ann en Bert! 

meer lezen
Syndicate content