Publicaties

Nieuw!

Het Pluriversum van Lucien Goethals
In 2016 is het tien jaar geleden dat Lucien Goethals – componist, Gentenaar met Argentijnse ziel – overleed. Tijd voor hernieuwde aandacht, een hommage, een (her)ontdekking van de vele werelden van deze bijzondere musicus. MATRIX gaf daarom dichter en musicoloog Jelle Dierickx carte blanche om een kleine publicatie samen te stellen rond Goethals’ veelzijdige muzikale persoonlijkheid en zijn levenslange liefde voor (Spaanstalige) poëzie en literatuur. Mies Van Roy zorgde voor een bijzondere vormgeving.

Bestellen?
U kunt uw gratis exemplaar van Het Pluriversum van Lucien Goethals ophalen in MATRIX. Mits het betalen van de verzendingskosten, kan deze publicatie ook naar huis worden opgestuurd. Daarvoor volstaat een storting van 3 euro (buiten België: 6 euro; buiten Europa: 8 euro) (telkens per boek) op rekeningnummer 734-0022981-01 met ingevuld adres en vermelding "Pluriversum". Van zodra de betaling gebeurd is, wordt de publicatie toegestuurd.

rebecca [at] matrix-new-music [dot] be (Klik hier om het boek te bestellen.)

Meer?
Samensteller Jelle Dierickx schreef een korte beschouwing bij het boek. U kan de tekst Twaalf soliloquios voor Lucien Goethals hier lezen.

Een kleine webtentoonstelling over Lucien Goethals vindt u hier.

Meer info over andere projecten rond leven en werk van Lucien Goethals vindt u hier.

 

 

Getekende Klanken

In 2012 is het tien jaar geleden dat MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] haar deuren opende in het zeventiende-eeuws pand aan de Minderbroedersstraat in Leuven. Inmiddels kunnen we bogen op een unieke collectie met ruim 24.000 partituren en zo’n 13.000 opnames. MATRIX zette daarnaast een veelzijdige erfgoedwerking en een gespecialiseerde educatieve werking op het getouw. Om deze kristallen verjaardag extra in de verf te zetten, stelde MATRIX met werk uit de eigen collectie een publicatie samen over grafische partituren, onder de titel "Getekende klanken". 

Met artikels over werken van onder meer Luciano Berio, John Cage, Cornelius Cardew en Earle Brown. Bijdragen van onder meer Rebecca Diependaele, Pauline Driesen en Jan Christiaens.

Bestellen
U kunt uw gratis exemplaar van Getekende Klanken ophalen in MATRIX. Mits het betalen van de verzendingskosten, kan deze publicatie ook naar huis worden opgestuurd. Daarvoor volstaat een storting van 3 euro (buiten België: 6 euro; buiten Europa: 8 euro) (telkens per boek) op rekeningnummer 734-0022981-01 met ingevuld adres en vermelding "Getekende Klanken". Van zodra de betaling gebeurd is, wordt de publicatie toegestuurd.

rebecca [at] matrix-new-music [dot] be (Klik hier om een of meerdere exemplaren te bestellen.)

 

Publicatiereeks 'Contemporary Music in Flanders'

In 2004 gaf MATRIX het eerste volume uit van de reeks Contemporary Music in Flanders. Elk volume behandelt een specifiek thema (bezetting) en bestaat uit een gedetailleerde inventaris, een uitgebreid essay en enkele artikels over afzonderlijke composities. Het Muziekcentrum Vlaanderen voorzag de eerste vijf volumes van een CD met luisterfragmenten.

Recent verschenen: Volume 7: Flemish Chamber Music since 1950
met een historische inleiding en artikels over werken van Dirk Blockeel, Roland Coryn, Jean Louel, Frederik Neyrinck, Eric Sleichim, Thomas Smetryns, Piet Swerts, Jan Van Landeghem, Annelies Van Parys en Wilfried Westerlinck. + CD!

Er is een digitale versie van alle publicaties beschikbaar via onderstaande links. Vanaf het vijfde volume wordt er ook een Nederlandstalige versie voorzien (enkel digitaal).

Engelstalige publicaties

Nederlandstalige publicaties

 

Bestellen
De eerste twee volumes zijn reeds uit druk. Van volume 3 tot en met 7 zijn nog exemplaren verkrijgbaar. Ze kunnen gratis worden opgehaald in MATRIX. Mits het betalen van de verzendingskosten, kunnen ze ook naar huis worden opgestuurd. Daarvoor volstaat een storting van 3 euro (buiten België: 6 euro; buiten Europa: 8 euro) (telkens per boek) op rekeningnummer 734-0022981-01 met ingevuld adres en vermelding "boek ensemblemuziek", "boek symfonische muziek ", "boek muziektheater " of "boek tapemuziek". Van zodra de betaling gebeurd is, wordt de publicatie toegestuurd.

rebecca [at] matrix-new-music [dot] be (subject: Bestelling%3A%20Contemporary%20Music%20in%20Flanders) (Klik hier om een of meerdere volumes te bestellen.)

Nieuws

De keuze van... Kobe

In 'De keuze van...' zet gitarist van Zwerm en artistiek coördinator van Cohort Kobe Van Cauwenberghe deze maand het Franse radioprogramme 'Le cri du patchwork' in de kijker. 

meer lezen

Nieuwe aanwinsten februari

Er landde weer heel wat moois in onze (digitale) brievenbus... Een selectie van wat deze maand binnenkwam op het documentatiecentrum.

meer lezen

De keuze van... Ann

In 'De keuze van...' plaatst componiste en kersverse MATRIX-medewerkster Ann Eysermans deze maand de lezing 'New Conceptualism in Music' door componist Johannes Kreidler in de kijker.

meer lezen

Fade Out

Een tijdje geleden fleurden we onze leeszaal op met een ingekaderde schets van componist Thomas Smetryns. Zo wordt bij het binnenkomen meteen de juiste 'toon' gezet!  

meer lezen

Nieuwe collega's

In augustus vervoegde de lieftallige Melissa het MATRIX-team als bibliothecaris. Midden januari verwelkomen we opnieuw twee nieuwe collega’s. We stellen hen graag aan u voor. Welkom Ann en Bert! 

meer lezen
Syndicate content