Vast aanbod

MATRIX biedt workshops aan voor diverse doelgroepen. De prijzen variëren tussen 125 € en 275 €. U kan ons via mail of telefonisch contacteren voor een gedetailleerd voorstel.

In C app

Workshop In C app

In 2014 ontwikkelde ChampdAction samen met enkele partners de In C app. Dit is een online toepassing waarmee je via het internet met je laptop, tablet of smartphone kan meespelen met het werk In C van Terry Riley: met een paar klikken kies je je instrument en bepaal je je rol binnen het geheel. Om er écht iets moois van te maken, is een beetje oefenen en goed luisteren de boodschap.

Sampling (DKO 12+)

Jasper & Jasper maken met alles muziek: blikken dozen, fietsbanden, wasmanden … En met wat microfoons, kabels en hun laptop toveren ze elk instrument om tot een heel orkest. Tijdens deze workshop maak je kennis met eenvoudige muzieksoftware en ontdek je hoe je bliksemsnel een eigen klankwereld componeert.

De kunst van het luisteren (DKO)

In deze praktijkgerichte workshop worden de oren op een andere manier geopend. Wanneer verandert ‘geluid’ in ‘muziek’? Hoe gaan componisten vandaag de dag te werk ? Op deze en nog veel meer vragen wordt samen naar een antwoord gezocht...

Ligeti-labo (DKO volwassenen)

Bizarre maatsoorten, hoorns in natuurstemming, composities met maar 2 verschillende noten, muziek voor 100 metronooms, exotische instrumenten zoals de wel tienduizend jaar oude ocarina,... componist György Ligeti draait er zijn hand niet voor om en weet er verrassende muziek mee te maken. Geen wonder dat filmmaker Stanley Kubrick zo gefascineerd was door zijn werk!

Grafische partituren (DKO)

Bolletjes met steeltjes, kleuren, lijnen, symbooltjes en tekeningen: door de eeuwen heen werden talloze manieren bedacht om muziek te noteren. Ook vandaag ontwerpen componisten nieuwe, originele manieren om hun muzikale bedenksels op papier te zetten. 

Anders spelen (DKO)

Ratelen, knarsen, piepen, tokkelen... Er zitten veel meer geluiden in je instrument dan je denkt! In deze workshop gaan de muzikanten uit het ensemble op zoek naar nieuwe speelmogelijkheden op hun instrument. Via groepsimprovisatie en korte grafische partituren wordt vervolgens een eigen werk ontwikkeld, op maat van het ensemble.

Betje Trompet en de Reus (8+)

Weet je dat er overal muziek in zit? Met je lijf en je stem, met een steen of een blad papier, met een instrument of met de stilte maken we onze eigen muziek bij het verhaal van “Betje Trompet en de Reus”.

Muziek in ’n doosje (6+)

Van welke klanken hou jij? Welke geluiden maken je blij, rustig, gelukkig? Kan je ze vinden in onze reuzeklankenkoffer? Neem ze er maar uit, en steek ze vol liefde in een doosje. Samen verzinnen we er een verhaal en een fantastisch muziekstuk bij. 

Zee! (5+)

Ga je met ons mee naar de zee? We luisteren naar schelpen, maken muziek met zand en water, laten ons leiden door zeemeeuwen en kwallen, en dansen als vissen op muziek van John Cage. En zo toveren we allemaal samen een vleugje zon, zee en strand tevoorschijn!

 

Sterrenmuziek (3+)

Kleine Bas houdt niet van slapengaan. Elke avond heeft hij schrik van alle enge geluiden die door spleetjes en kieren naar binnen komen. De wind, de regen en soms zelfs de storm houden hem wakker... Tot een grote ster hem meeneemt naar haar wolk, waar ze hem toont waar deze geluiden vandaan komen! Gaan jullie mee op deze verre reis?

Nieuws

De keuze van... Kobe

In 'De keuze van...' zet gitarist van Zwerm en artistiek coördinator van Cohort Kobe Van Cauwenberghe deze maand het Franse radioprogramme 'Le cri du patchwork' in de kijker. 

meer lezen

Nieuwe aanwinsten februari

Er landde weer heel wat moois in onze (digitale) brievenbus... Een selectie van wat deze maand binnenkwam op het documentatiecentrum.

meer lezen

De keuze van... Ann

In 'De keuze van...' plaatst componiste en kersverse MATRIX-medewerkster Ann Eysermans deze maand de lezing 'New Conceptualism in Music' door componist Johannes Kreidler in de kijker.

meer lezen

Fade Out

Een tijdje geleden fleurden we onze leeszaal op met een ingekaderde schets van componist Thomas Smetryns. Zo wordt bij het binnenkomen meteen de juiste 'toon' gezet!  

meer lezen

Nieuwe collega's

In augustus vervoegde de lieftallige Melissa het MATRIX-team als bibliothecaris. Midden januari verwelkomen we opnieuw twee nieuwe collega’s. We stellen hen graag aan u voor. Welkom Ann en Bert! 

meer lezen
Syndicate content