De keuze van... Ann

In 'De keuze van...' plaatst componiste en kersverse MATRIX-medewerkster Ann Eysermans deze maand de lezing 'New Conceptualism in Music' door componist Johannes Kreidler in de kijker.

 "Vragen en bedenkingen zoals “Moet ik hiernaar luisteren?”, “Is dit nieuw?” of “Dit is geen muziek!” komen tijdens deze lezing aan bod en worden besproken aan de hand van kijk- en luistervoorbeelden. Strikt genomen is conceptuele muziek niet nieuw, denken we maar aan componisten als Erik Satie, John Cage, Nam June Paik en de hele Fluxusbeweging uit de jaren ’60 (vorige eeuw). Maar vandaag zijn er wel nieuwe mogelijkheden, zoals internet en digitale technologie. Kreidler zoekt naar nieuwe uitdrukkingsvormen, betrekt andere kunstvormen en verwijzingen, geeft commentaren, dat alles voorzien van een stevige portie humor en cynisme."

"'Product placement' is een werk over de problematiek m.b.t. muziek en copyright in het digitale tijdperk. Een 33 seconde durend tapestuk, dat 70.200 quotes bevat moet worden geregistreerd bij de GEMA (Sabam bij ons). Dit vormt een probleem. Kreidler vult een vrachtwagen met de 70.200 registratieformulieren! (6 à 7 weken werk!) die aankomt bij de GEMA. Hij heeft dit evenement gefilmd en het Youtube-filmpje werd wereldwijd verspreid. Uit dit werk volgt nog een interview en een 'Essay over muziek en copyright in het digitale tijdperk'."

De volledige lezing kunt u hier bekijken.

Nieuws

De keuze van... Kobe

In 'De keuze van...' zet gitarist van Zwerm en artistiek coördinator van Cohort Kobe Van Cauwenberghe deze maand het Franse radioprogramme 'Le cri du patchwork' in de kijker. 

meer lezen

Nieuwe aanwinsten februari

Er landde weer heel wat moois in onze (digitale) brievenbus... Een selectie van wat deze maand binnenkwam op het documentatiecentrum.

meer lezen

De keuze van... Ann

In 'De keuze van...' plaatst componiste en kersverse MATRIX-medewerkster Ann Eysermans deze maand de lezing 'New Conceptualism in Music' door componist Johannes Kreidler in de kijker.

meer lezen

Fade Out

Een tijdje geleden fleurden we onze leeszaal op met een ingekaderde schets van componist Thomas Smetryns. Zo wordt bij het binnenkomen meteen de juiste 'toon' gezet!  

meer lezen

Nieuwe collega's

In augustus vervoegde de lieftallige Melissa het MATRIX-team als bibliothecaris. Midden januari verwelkomen we opnieuw twee nieuwe collega’s. We stellen hen graag aan u voor. Welkom Ann en Bert! 

meer lezen
Syndicate content