De keuze van... Kobe

In 'De keuze van...' zet gitarist van Zwerm en artistiek coördinator van Cohort Kobe Van Cauwenberghe deze maand het Franse radioprogramme 'Le cri du patchwork' in de kijker. 

"'Le cri du patchwork' is een uniek radio-programma op de Franse klassieke zender France Musique, zoals er jammer genoeg zelden nog gemaakt worden. Met als ondertitel "Une zoologie sonore thématique du monde contemporain" presenteert Clément Lebrun in dit programma een ongelooflijk eclectische mix van wat er leeft in de muziek van de voorbije decennia tot vandaag, telkens volgens een bepaald thema zoals bijvoorbeeld déconstruction, environnement, écoute, corps of éléctricité." 

"Van Stockhausen tot punk, Indonesische gamelan, new complexity, noise, electronica, improvisatie en veel meer, haalt Lebrun in dit programma op een speelse manier alle barrières weg die muziek vaak onterecht in gehiërarchiseerde genres opdeelt. De vele verassende muzikale associaties gecreëerd door de eclectische maar verzorgde programmatie maakt dat eender welke aflevering vele potentiële muzikale ontdekkingen bevat."

"Elke aflevering bestaat uit twee delen, in het eerste deel hoor je een playlist samengesteld en aaneen gesproken door Clément Lebrun rond het thema van de dag. Het tweede deel van de uitzending bestaat uit een entretien met een "specialist", die zelf ook enkele luistervoorbeelden meeneemt. Geheel op z'n Frans keuvelen ze zo met de nodige sérieux en humor door het programma heen. Je zou het eigenlijk niet verwachten in Frankrijk, waar de muziekscene meer dan waar ook in strikte hokjes vast zit onder een zwaar juk van tradities en instituties, maar dit is werkelijk fantastische radio die je dwingt om je oorkleppen af te gooien en op een heel andere manier naar muziek doet luisteren. Radio waar het medium ooit voor bedoeld was."


SaveSave

Nieuws

De keuze van... Kobe

In 'De keuze van...' zet gitarist van Zwerm en artistiek coördinator van Cohort Kobe Van Cauwenberghe deze maand het Franse radioprogramme 'Le cri du patchwork' in de kijker. 

meer lezen

Nieuwe aanwinsten februari

Er landde weer heel wat moois in onze (digitale) brievenbus... Een selectie van wat deze maand binnenkwam op het documentatiecentrum.

meer lezen

De keuze van... Ann

In 'De keuze van...' plaatst componiste en kersverse MATRIX-medewerkster Ann Eysermans deze maand de lezing 'New Conceptualism in Music' door componist Johannes Kreidler in de kijker.

meer lezen

Fade Out

Een tijdje geleden fleurden we onze leeszaal op met een ingekaderde schets van componist Thomas Smetryns. Zo wordt bij het binnenkomen meteen de juiste 'toon' gezet!  

meer lezen

Nieuwe collega's

In augustus vervoegde de lieftallige Melissa het MATRIX-team als bibliothecaris. Midden januari verwelkomen we opnieuw twee nieuwe collega’s. We stellen hen graag aan u voor. Welkom Ann en Bert! 

meer lezen
Syndicate content