De virtuele concertzaal

Componisten en uitvoerders communiceren hun werk steeds vaker via het internet. De bezoeker kan genieten van goed gedocumenteerde concerten en installaties. Het interactieve - deel uitmaken van een online game, meespelen met een app - maakt ook deel uit van deze nieuwe bewegingen. Ook de radio speelt in op deze achteraf-beleving: niet alleen live beluisteren via het internet maar op zelf gekozen momenten vanuit de huiskamer. De radio als virtuele concertruimte! Maar ook de straat, een treinstation of een oude fabrieksloods kan/kunnen omgetoverd worden tot een concertruimte. Tijdens deze gastlessen krijgen de deelnemers een inkijk in de artistieke praktijk van componisten van vandaag, gaan ze zelf aan de slag als online muzikant of gaan ze in debat over de rol van de radio binnen het nieuwe-muzieklandschap.

Onderstaand aanbod van gastlessen en workshops over dit thema is ontworpen voor uiteenlopende doelgroepen. Elke activiteit wordt afgestemd op de leeftijd, interesses en voorkennis van het publiek.

De gastlessen voor 'De virtuele concertzaal' zullen plaatsvinden in het voorjaar van 2020. Wenst u een gratis gastles in uw (hoge)school of academie? Contacteer ons dan via e-mail. Gelieve de titel van de gekozen gastles te vermelden. Wij vragen ook een motivatie: de deadline hiervoor is 31 januari 2020.

De gastlessen en workshops werden ontwikkeld in het kader van het project '3 x nieuw'. We ontwikkelen niet alleen een educatief aanbod, maar dragen ook ons steentje bij in het beschikbaar stellen van toegankelijke documentatie over dit onderwerp. Hier kan je er alles over lezen.

VERBODEN KLANKEN EN NIEUWE RUIMTES

In deze gastles neemt componist en geluidskunstenaar Cathy Van Eck je mee naar verschillende werelden waarin onder andere verboden klanken opnieuw een plaats krijgen. In Klangverordnung wordt de stad een concertzaal en in Wings worden nieuwe ruimtes gecreëerd in een bestaande ruimte, door middel van het akoestische fenomeen feedback. Klanken kunnen ook veranderen, afhankelijk van jouw positie in een bepaalde ruimte; in Breeze nader je een muziekstandaard waarop verkreukte papiervellen zachtjes klinken en uiteindelijk van klank veranderen, naarmate je dichter komt. De solo performance Cheering for others makes you a leader bevraagt het applaus van het publiek, vandaag de dag: applaudisseren of niet? In deze werken die Van Eck zal toelichten, komen performance, het gebruik van live elektronica en de creaties van beelden, samen.

cathyvaneck

Wat? Skype-lezing
Spreker? Cathy Van Eck
Duur? +/- 2 uur
Wanneer? Voorjaar 2020
Doelgroep? 16+
Praktisch? Beamer, projectiescherm, geluidsinstallatie, Skypeverbinding

IN C

Deze gastles is een workshop rond de bekende minimal compositie In C van Terry Riley. Thomas Moore, trombonist en dirigent, laat je kennis maken met de 53 motieven uit de partituur aan de hand van de In C-app. Deze app is een online toepassing waarmee je via het internet met je laptop, tablet of smartphone kan meespelen met dit fascinerende werk. Naast oefeningen en luistervoorbeelden krijg je ook achtergrondinformatie over de componist, de minimal music en het maatschappelijke en culturele leven waarin In C tot stand kwam. Je leert luisteren, samenspelen en initiatief nemen; in dit werk ben je immers zelf verantwoordelijk voor je eigen partij in functie van het muzikale geheel!

in c

Wat? Workshop
Duur? 2 à 3 uur
Begeleiding? Thomas Moore
Wanneer? Voorjaar 2020
Doelgroep? 14+
Praktisch? Beamer, projectiescherm, geluidsinstallatie, internetverbinding, smartphone/tablet/laptop voor elke deelnemer

VAN HET ENE VERHAAL NAAR HET ANDERE

De Belgisch-Rwandese componiste Aurélie Nyirabikali Lierman combineert in haar werk haar drie grote passies: de radiokunst, de stemkunst en composities. Haar oeuvre balanceert tussen de radio-, installatie- en performance kunst, waarin ze haar ruime collectie aan persoonlijke fieldrecordings uit zowel het landelijke als stedelijke hedendaagse Afrika, laat horen. Het verzamelen en bewerken van al die klanken omschrijft ze als "Afrique Concrète". De radio, als virtuele concertzaal, is het ideale medium om haar werk ‘onbevreesd’ tot uitdrukking te brengen, omwille van de openheid en de vele mogelijkheden (een gedroomd laboratorium voor experimenten in dramaturgie, klank en vorm, verbeelding en werkelijkheid). Klanken uit een andere wereld komen dichterbij, alsof ze zich in het hier en nu voltrekken. In deze gastles zal Aurélie vier sleutelwerken uit haar oeuvre bespreken: iota mikro (2012), KARIAKOO (2013), Anosmia (2013) en Sogokuru (2019).

vanheteneverhaal

Wat? Workshop
Duur? 2 à 3 uur
Begeleiding? Aurélie Nyirabikali Lierman
Wanneer? Voorjaar 2020
Doelgroep? 16+
Praktisch? Beamer, projectiescherm, goede geluidsinstallatie en luidsprekers, internetverbinding en set hoofdtelefoons (kunnen eventueel voorzien worden door MATRIX)

DE RADIO ALS VIRTUELE CONCERTZAAL

In deze gastles neemt radiomaker Chantal De Waele je mee in de wereld van de radio. In je eigen huiskamer luister (of herbeluister) je muziek die je zelf niet kiest. De radio is een virtuele concertzaal! De vragen omtrent de appreciatie van nieuwe muziek die haar bezig houden, komen in deze gastles eveneens aan bod. Chantal laat enkele componisten zelf aan het woord. Hoe staan zij tegenover deze tendenzen? Aan de hand van 'Wat valt er te begrijpen? Een essay voor Beethovenliefhebbers en Schönberghaters' van Pieter Bergé, opent zij een debat met jonge musici en componisten in wording. Hoe ervaren jonge mensen het luisteren naar de radio vandaag? Naar klassieke muziek? Hedendaagse of nieuwe muziek?

radioalsvirtueleruimte

Wat? Interactieve lezing
Duur? 1,5 à 2 uur
Begeleiding? Chantal De Waele
Wanneer? Voorjaar 2020
Doelgroep? 16+
Praktisch? Beamer, projectiescherm, geluidsinstallatie, Skypeverbinding