Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu

Recensies

Klassiek Centraal:

"de Lonely Planet van hedendaagse muziek"

Kunsttijdschrift Vlaanderen:

"overzichtelijk, leerrijk, verhelderend, boeiend (en) uitnodigend"

Volkskrant.nl:

"een kloek boek met een te bescheiden titel"

Stretto - Magazine voor kunst, geschiedenis, filosofie, literatuur en muziek:

"een uitzonderlijk interessante uitgave. Niet te missen!"

Het Parool:

"Dit boek moeten alle liefhebbers van modern klassieke muziek aanschaffen."

NRC:

"Eindelijk is er een Nederlands boek over gecomponeerde muziek na 1945"

"MY FAVORITE MUSIC IS THE MUSIC I HAVEN’T YET HEARD."

Deze vaak geciteerde uitspraak van componist John Cage is van toepassing op heel veel componisten én luisteraars. In de westerse kunstmuziek van na 1950 is veel moois te ontdekken: de zoektocht naar vernieuwing kende een ongeziene piek, die uitwaaierde in talloze stromingen en tendensen. Veel van die stijlen klinken menig luisteraar vreemd in de oren en net daarom focust dit boek op dat segment van de ‘nieuwe muziek’.

Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu wil een gids zijn om het veelzijdige landschap van de nieuwe muziek te verkennen, met het volle besef dat geen enkele wandelroute de volledige omgeving kan laten zien. Dit boek combineert een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en hun muziekhistorische wortels met een thematische dwarsdoorsnede van begrippen zoals tijd en ruimte, multimedia en de rol van het internet.

Ruim een dozijn auteurs verleende zijn expertise aan deze publicatie. De meesten onder hen zijn verbonden aan universiteiten en conservatoria in Nederland en België. Allen zijn ze begeesterd door nieuwe muziek. Het boek is dan ook niet alleen bedoeld als handboek voor muziekstudenten, het richt zich ook tot een breed publiek van nieuwsgierige cultuurliefhebbers en (toekomstige) luisteraars van hedendaagse muziek.

Een kleine muziekgeschiedenis in het Deeltijds Kunstonderwijs

Lees hier een interview met samensteller Mark Delaere

Mark Delaere was op 24 november 2020 te gast bij Klara, waar hij tijdens het programma Music Matters in gesprek ging met Olav Grondelaers over "Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu" Beluister hier het gesprek:

Colofon

Een kleine muziekgeschiedenis van hier en nu.
Mark Delaere (red.)

met essays van Filip Rathé, Maarten Quanten, Rebecca Diependaele,
Ann Eysermans, Maarten Beirens, Klaas Coulembier, Melissa Portaels, Yves Senden, Mark Delaere, Yves Knockaert, Kees Tazelaar, Christine Dysers & Joep Christenhusz

268 pagina's
Paperback
ISBN 978-94-6337-268-8
uitgegeven bij Pelckmans Pro - € 40,00 (incl. BTW)

Errata

Hoewel we de grootste zorg besteed hebben aan deze publicatie, slopen er toch enkele onnauwkeurigheden in de eerste druk. We geven ze graag mee hieronder. Heeft u ook iets opgemerkt dat de wenkbrauwen deed fronsen? Geef ons gerust een seintje!

p. 52
De tweede alinea, over Le Marteau sans maître, kreeg een kleine klop van de hamer. Naast de verkeerd geplaatste circonflexe in de titel sloop er ook een foutje in de bezetting van het werk. In het ensemble voorzag Boulez immers geen viool, maar wel een altviool.

p. 144 & 149; p. 259 (register) 
Mikolay Górecki: we bedoelen uiteraard Henryk Górecki (1933-2010). Mikolay is zijn tweede naam, en de voornaam van zijn zoon.

p. 239; p. 255-256 (register) 
John Cage’s Concert for Piano and Orchestra (1958) wist te ontsnappen aan het uniformiseren van de werktitels. Op p. 93 staat de correcte titel, Concert for Piano and Orchestra, maar op p. 239 wordt hetzelfde werk verkeerdelijk Piano Concerto genoemd.
Die vergissing leverde ook een dubbele vermelding in het register op. In de werkenlijst onder ‘Cage, John (1912-1992)’ had op p. 255 moeten staan: Concert for Piano and Orchestra, 93, 239